Waarom is hulp vragen lastig ?

Waarom vra(a)g(en) ik, zelfstandig onderne(e)m(st)ers(*) niet of pas laat om hulp ? Er zijn natuurlijk vele redenen maar laten we hier eens kijken naar een veel voorkomende. Om deze vraag goed te beantwoorden is het allereerst van belang om vast te stellen wat een zelfstandig ondernemer uniek maakt ten opzichte van andere ondernemers of andere mensen.

Bij de zelfstandig ondernemer is er nauwelijks of geen onderscheid tussen zijn bedrijf en hem als persoon (mens). De vent is de tent is hoor je dan ook vaak over dit soort bedrijven. De zelfstandig ondernemer is linea recta verbonden aan zijn onderneming. Als het goed gaat met de onderneming straalt dit direct af op hemzelf. We zouden kunnen zeggen op hem als mens. Anderzijds geldt dit ook als het minder gaat met zijn onderneming en vice versa. In goede en slechte tijden zitten ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat hij als mens voelt en denkt staat rechtstreeks in verbinding met wat er in zijn onderneming gebeurd. Bovendien is hij in de meeste gevallen voor zijn levensonderhoud ook nog eens afhankelijk van zijn onderneming.

De paradox waar je nu in terecht bent gekomen is er één waar ikzelf en met mij vele andere mee hebben geworsteld en soms nog steeds moeite mee hebben. We worden bedreigt door iets, iemand of een gebeurtenis buiten onszelf waar we ook nog eens van afhankelijk zijn. Hoe kom je hier uit ? Dat antwoord is voor iedereen anders maar er zijn wel een aantal universele handvatten te geven over hoe dit systeem werkt en hoe je hier met zelfonderzoek uit kunt komen. De grondlegger van Repairing Balance deed dit en ontwikkelde een inmiddels beproefde en uniek methode©. Het gaat te ver om dit systeem hier in z’n geheel uit de doeken te doen. Daarvoor kan je beter naar één van onze workshops komen. Toch erg nieuwsgierig geworden ? Ga dan naar de download pagina, vul je email adres in en download een PDF bestand met schematische voorstelling(**). Hierin komen een aantal aspecten aan de orde die bij de vraag waarom het zo lastig kan zijn om hulp te vragen aan de orde komen.

(*) In deze tekst spreek ik over ondernemers maar bedoel hier natuurlijk ook de onderneemster mee en daar waar ik over hij/zijn/hem spreek kunt u gerust ook zij of haar lezen.

(**) Deze schematische voorstelling is uitsluitend bedoelt om op sterk vereenvoudigde wijze kennis te maken met dit systeem. Voor een volledig begrip raden we je aan om naar onze (gratis) workshops te komen. Aan dit schema kunnen geen rechten of aansprakelijkheid worden ontleent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *