Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan ! Is dat zo ? Vraag ik me dan af. In de ruim vijfentwintig jaar die ik als reisleider, eigenaar van een reisbureau, duikinstructeur en “gesprekspartner” heb gewerkt zeiden mijn gasten vaak dat ze tijdens hun vakantie pas een beetje tot “leven” kwamen.

Tijdens hun vakantie was er altijd “ruimte” voor een goed gesprek en de mogelijkheid tot reflectie op de dagelijkse sleur van het leven. In die zin was mijn besluit om na mijn studie aan de HTS eerst te gaan “leven” in een land waar de zon altijd schijnt achteraf zo gek nog niet. Dat dit uiteindelijk ruim vijfentwintig jaar zou duren kon ik toen ook niet overzien. Net zo min als het besluit om halverwege in dienst van mezelf te treden onder de naam “Onbegrensd Leven”.

Een naam die achteraf bezien een schot in de roos bleek te zijn. Overigens net als de opmerking van mijn toenmalige stagebegeleider die zei: Van de meeste studenten heb ik wel min of meer een idee wat ze willen maar bij jou heb ik het gevoel dat ik je overal ter wereld tegen kan komen.

Na een aantal jaren weer in Nederland begon ik met name de volgende aspecten van mijn buitenlands bestaan in het toerisme te missen: de ander bij de hand nemen en een andere kijk op de wereld bieden, een spiegel voorhouden, confronteren met een andere werkelijkheid, vragen te stellen en in verwarring te brengen, zogenaamde zekerheden in twijfel te trekken en tegendraadse oplossingen voor alledaagse problemen zoeken.

De in deze landen bijna dagelijkse confrontatie met pijnlijke tegenstellingen tussen arm en rijk en de hiermee gepaard gaande onrechtvaardigheid zal ik niet missen. Wel heeft deze “wereldverbeteraar” moeten leren dat veranderingen met kleine stapjes gaan en deze vanuit ieder persoon zelf moeten komen voordat ze aan de volgende generatie worden doorgegeven.

Naast de reizen die ik nog steeds organiseer ben ik me gaan toeleggen op coaching. Tijdens mijn jaren in het buitenland zag ik ook Nederland veranderen. Toen ik van school kwam was werken voor jezelf nog heel bijzonder. Inmiddels is dat wel anders en wordt je meer en meer uitgedaagd om zelfstandiger te zijn en zelf wat van je leven te maken.

Nog meer zelf bepalen waar jou balans tussen werk en privé leven ligt, zelf bepalen waar jouw kracht zit, zelf bepalen wat en hoe jij aan een “betere” wereld bij wilt dragen, zelf ontdekken wat jouw unieke talenten en zwakheden zijn. Ga er maar aanstaan !!  Zeker als het onderwijs nog maar mondjesmaat opleidt tot zelfstandigheid, de zekerheden van een geloof of religie steeds meer verdwijnen is het niet verwonderlijk dat veel mensen ondanks hun vrijheid worstelen met die balans tussen leven en ondernemen.

Vanuit de visie dat bij alles wat niet “vanzelf” gaat en bij alles waar (te) veel energie voor nodig is, er weleens sprake kan zijn van een onbalans is het mijn missie als coach om jou hierin bij te staan. Samen kijken we hoe “leven” in plaats van “overleven” weer jouw dagelijkse realiteit wordt.

Nieuwsgierig geworden hoe mijn verhaal, ervaring en vaardigheden jou hierbij kunnen helpen ? Neem dan contact met mij op en maak een afspraak voor een nadere kennismaking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *