Kun je ondernemen leren ? Of moet het ondernemen in je DNA zitten om succesvol te zijn ? wordt mij vaak gevraagd.

Ondernemen IS leren ! Ondernemen IS vallen ! Ondernemen IS opstaan ! Ondernemen IS opnieuw proberen ! En het zit bij ons allemaal in het bloed anders hadden we nooit leren lopen. Alleen zijn velen van ons gaandeweg het leven steeds voorzichtiger geworden en op zoek gegaan naar zekerheid in plaats van beleving. Dit terwijl het enige wat zeker is, dat het leven onzeker is !

Een belangrijk ander onderscheid is die tussen de zelfstandig professional en de ondernemer pur sang. Een zelfstandig professional zet zijn/haar individuele kwaliteiten in voor eigen rekening. De echte ondernemer (al of niet in dienstverband) huurt specifieke kwaliteiten in, combineert ze tot een uniek product en zet ze met flinke marge op de markt. Vervolgens verkoopt hij/zij het verdienmodel en gaat op zoek naar de volgende uitdaging. Belangrijkste kenmerken van die laatste is dat hij/zij geen angst heeft om te falen, lol heeft in het ondernemen en niet alleen met het resultaat bezig is.

Als zelfstandig professional / ondernemer kun je een groot aantal zaken leren door overdracht van kennis op het gebied van ondernemersvaardigheden, bedrijfsorganisatie, wet&regelgeving, marketing, netwerken, financiën, administratie en een ondernemersplan voor het starten. Voor die overdracht van kennis is er de laatste jaren een enorm aanbod aan cursussen, workshops, bootcamps, online trainingen, webinars en voorbeeld stappenplannen te vinden. Op social media, TV, Radio en gesponsorde content is de (zelfstandig) ondernemer een serieuze doelgroep geworden. Ondanks al deze (hulp)middelen) stopt meer dan de helft van de starters binnen drie jaar. Er is dus duidelijk meer nodig om succesvol te worden. Iets wat niet zo makkelijk verkoopt, minder sexy is en soms behoorlijk confronterend kan zijn. Wil je in een adviesgesprek of assessment weten hoe het met jouw praktische vaardigheden zit maak gerust een afspraak :

Maak een afspraak

Wil je eerst meer weten over die andere (persoonlijke) vaardigheden waar ik het net over had ? Lees dan hier verder