Stress of burn-out geen ziekte, maar gezonde reactie van ons soort

Van een collega coach kreeg ik deze week het onderstaande artikel doorgestuurd. Het Artikel eindigt in de aanpak / oplossing met het volgende citaat van de schrijfster:

” Maar ook om individuen denk-, leef- en copingsstijlen aan te reiken om gezond te kunnen leven. Eigenlijk gewoon onszelf kunnen zijn. En zo ingewikkeld is dat niet. Wetenschappelijk onderzoek over hoe ons stress-en beloningssysteem optimaal functioneert, in welke mate en vorm we beweging, sociale veiligheid en mentale rust nodig hebben om optimaal te functioneren, is er in overvloed. Evenals onderzoek hoe tal van ‘leefstijlsziekten’ voorkomen kunnen worden door een eenvoudige wijziging in de manier waarop we eten, bewegen, denken en werken – ligt klaar om in praktijk gebracht te worden.”

Een terechte conclusie waar ik graag het volgende aan toe zou willen voegen: Bewustzijn bij jezelf, de overheid en instanties over wat je “verkeerd” doet is een eerste noodzakelijke stap. De oprechte wens/noodzaak bij het individu, overheid en instanties om dit gedrag te willen veranderen is een tweede waarbij soms tegenstrijdige belangen een rol kunnen spelen. Laat ik me in deze beperken tot de tegenstrijdige belangen van het individu.

Het ingebakken (en dagelijks via reclame en sociale media bevestigde) geloof dat wij naast onze basisbehoeften ook via dit systeem onze kinderlijke behoeftes aan: erkenning, status, macht, luxe en gemak kunnen vervullen om op deze wijze de “gaten” in ons gevoel van eigenwaarde en zelfrespect op te vullen is een belangrijke derde.

Meer weten waarom verandering van gedrag zo moeilijk kan zijn ? Neem contact op met een coach Repairing Balance of kom naar één van onze workshops en vindt het antwoord op de vraag: Wie ben ik en waarom doe ik het ? (niet).

Stress of burn-out geen ziekte, maar gezonde reactie van ons soort

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *